Cica- lapozó
Egy honlap a macskákért
Bemutatkozás
A bársonytalpúakról
Linkajánló
xA bársonytalpúak...

Ezt a rovatot folyamatosan bővítem a macskatartással kapcsolatban leginkább felmerülő kérdések megválaszolásával, egy- egy témában szeretnék a gazdik segítségére lenni.
Kezdjük mindjárt egy általános témával:

MIELŐTT MACSKÁT VESZÜNK MAGUNKHOZ...

Első, és legfontosabb dolog, hogy tisztázzuk: a macska egy érző lény, ha magunkhoz vesszük, felelősséggel tartozunk érte! "Felelős vagy azért, amit megszelidítettél..."- Exupery: A kisherceg.
A macskát, mint háziállatot olyan személyeknek javaslom, akik kellő türelemmel viseltetnek majd irántuk, tudják, hogy nem csak egérfogó- gépezetek ők, egyéb igényeik is vannak... A macska nevelhető, értelmes lény! Bár nincsenek olyan intenzív megnyilvánulásai, mint a kutyáknak, de akit a bizalmukba fogadnak, annak mindent elárulnak magukról. A macska őstermészetéből kifolyólag "magányos vadász", alapvetően nem falkaállat. Az ember mellé is csak a könnyebben megszerezhető élelem miatt szegődött. Aki arra vágyik, hogy hazaérkeztét kirobbanó örömmel fogadja kedvence, hogy körülugrálja, körberajongja, annak a kutyát javaslom, aki csaholásával, ugatásával, ugrálásával így képes üdvözölni a gazdit. A macska szeretetét ki kell érdemelni,nem adja bárkinek... Azonban szelíd hízelgése, dormogása, dörgölőzködése érezteti velünk, hogy örül annak, hazaértünk. Aki egész nap a kandalló mellett doromboló macskáról álmodozik, aki néha fonalgombolyagokkal játszik, annak nem ajánlom kismacska befogadását. Inkább vegyen magához egy felnőtt, nyugodt természetű állatot, mint egy bizonytalan természetű, nevelésre szoruló kölyköt. A kismacskák mind nevelésre szorulnak, nem alakult még ki jellemük, nem tudják, hogy kell szocializáltan viselkedni, így igazi csapásként tudnak viselkedni a nem kellőképpen felkészült gazdiknál :) Nagyon fontos kikérni a család többi tagjának a véleményét is! Az állat érkezésével kapcsolatban teljes kell, hogy legyen az egyetértés! Ha eldöntöttük, hogy macskát szeretnénk, s ebbe a család minden tagja beleegyezett, kiválaszthatjuk a számunkra megfelelőt. Fajtiszta állatot, vagy keveréket szeretnénk- e, vásárolunk, vagy ingyen örökbefogadunk... A fajtiszta állatok gondozása, tartása általában több feladattal, esetleg több kiadással jár, mint az ún. "házimacska" tartása. Mérlegeljük ezt is! Fajtiszta állatot- különösen ha mi is szaporítani szeretnénk- csak a megfelelő bizonyítványokkal rendelkező tenyésztőtől vegyünk! Mérlegeljük, hogy hím, vagy nőstény állatot szeretnénk- e! A nőstények általában nyugodtabb természetűek, kevésbé csavargósak és verekedősek, mint hím társaik. A nem kívánatos szaporulat megelőzéséhez az állat ivartalanítását feltétlenül ajánlom! Ez egy 15 perces rutinműtét, mely minden szempontból kedvez az állatnak. Kérjük állatorvosunk tanácsát! Minden macskát olatni kell! Jómagam mindenképpen javaslom a "sima" házimacska oltását is legalább a következők ellen: macskanátha, leukózis, veszettség. A macskanátha és a leukózis a kijáró macskákra veszélyesek, gyógyíthatatlan betegségek, de oltással megelőzhetők! Ez ügyben konzultáljunk állatorvosunkkal, hogy mennyi idős kortól, miként kaphatja meg macskánk az oltásokat. Készüljünk fel az állat fogadására, szerezzük be a számára szűkséges felszereléseket, táplálékot, stb... Minderről hamarosan egy másik fejezetben beszélünk...Külső élősködők elleni védelem

Itt a nyár, támadnak az élősködők...

Engedjétek meg, hogy figyelmetekbe ajánljak egy- két hatékony szert, mellyekkel a cicákat megóvhatjátok a külső élősködőkkel szemben.

Amit én is használok Selymesnél, az a FRONTLINE cseppek macskáknak, nagyon szeretjük, már tavasz óta használjuk, egyetlen kullancsunk sem volt még:) Én 1.100,- Ft- ért veszek egy ilyen ampullát, az egy hónapig teljes körű védelmet biztosít a cicának kullancs és bolha ellen. Fél perc alatt Selymes tarkójára csepegtetem, míg ő alszik, nagyon egyszerű a használata.

Egy olcsóbb variáció a NEOSTOMOSAN koncentrátum, mely kutyáknál és macskáknál is egyaránt alkalmazható. Ebből egy ampulla kb. 300,- Ft- ba kerül, azonban ezzel több a tennivaló. Az ampullát (5ml) egy liter vízben kell feloldani, és ezzel kezelni az állatot. Alkalmazható rühösség, fülrühösség, tetvesség, bolhásság, kullancsfertőzöttség megelőzésére és kezelésére. A kívánt hatástól függően 7- 10 naponta ecsetelni, vagy spriccelni kell a beteg felületet, vagy az állatot. Az állat fekhelyének (kennel) kezelésére is alkalmazható. (Részletesen lásd a tájékoztatón!)

Mindkét szer vény nélkül kapható az állatpatikákban!

2005.07.13.Kedvencünk érkezése előtt...

*** A kis kedvenc érkezése előtt... ***

Nagyon fontos, hogy még a cica érkezése előtt beszerezzünk minden szükséges felszerelést. Most sorra veszem a legfontosabbakat:

- Etető- és itatótálka
Célszerű olyan tálkákat beszereznünk, melyek különállóak egymástól. A két rekeszes tálkák azért nem praktikusak, mert a macska az ételt átszórhatja az innivalójába, ha túl közel vannak egymáshoz. A tálkák anyaga lehetőleg ne műanyag legyen, mert azt a macska evés, ivás közben könnyen eltolhatja magától,vagy felboríthatja, kényelmetlen számára. Jobb a porcelán, vagy fém tálka, mely súlyánál fogva nehezebben mozdítható.

- Táplálék
Kedvencünket csakis kifejezetten az ő számára készített eledellel etessük. A boltokban számtalan száraz és húsos, teljesértékű macskaeledel kapható, mely minden fontos vitamint, ásványianyagot, táplálékot tartalmaz, amire a macskának szűksége lehet. Fontos, hogy az egy évnél fiatalabb macskák "junior" eledelt kapjanak, mert mások a szükségleteik fiatalabb korban. Kevencünket ne etessük otthoni ételmaradékkal.

- Innivaló
Fontos, hogy mindig legyen friss víz a macska számára elérhető helyen. Tejet ne adjunk a macskának! Az az elterjedt hit, hogy a macska tejet iszik, sajnos helytelen! A tej ún. tejcukrot tartalmaz, melyet a legtöbb macska nem tud megemészteni, és ez komoly bajokat is okozhat kedvencünknek. Ne adjunk tehát tejet a macskának, inkább friss vizet kapjon! Ha nagyon szereti a tejet, akkor fele tej, fele víz arányban higítsuk fel azt, és úgy kapjon, de azt is csak keveset.

- Alom és alomtálca
Nagyon fontos szempont az alomtálca esetében, hogy kellőképpen nagy legyen, a macska kényelmesen elférjen benne, ülve feltudjon egyenesedni. Manapság már vannak fedett ún. macska WC- k, melyeken lengőajtó van, de én személy szerint ezeket nem javaslom. Sok macska fél ugyanis bemenni a lengőajtókon, és a túl szűk hely sem az igazi számukra. Sokkal inkább ajánlok egy fedetlen alomtálcát, mely akár egy régebbi, használt sütőtepsi is lehet, de műanyagból is lehet kapni állatkereskedésben. Az alomtálcát kb. 1,5 ujjnyi vastagon töltsük meg macskaalommal, egyenletesen igazítsuk el. A boltokban nagyon sokféle macskaalom kapható, általában jó nedvszívó képességűek, és szagtalanítanak is valamelyest. Ha az állat az alomba piszkít, egy lapáttal mielőbb távolítsuk el az összeállt kavicsdarabokat, a kis kupacot, s pótoljuk a kivett mennyiséget. Ha az alom teljesen elpiszkolódott, cseréljük ki teljesen, és az alomtálcát is érdemes fertőtleníteni kb. 2 hetente legalább. Ügyeljünk az alom tisztántartására, mert a macska nagyon kényes, tiszta állat, ha nagyon koszos az alom, bizony hajlamos mellépiszkítani, mert nem hajlandó belemenni. Tapasztalatom, hogy a legtöbb macska születése után ösztönösen szobatiszta. Ha megmutatjuk nekik az alomtálcát, valószínű hogy oda fognak piszkítani, ösztönösen érzik, hogy oda kell. Persze türelemre mindig szükség lehet. Az alomtálca ne legyen az étel közelében! A legmegfelelőbb hely az alomtálca számára egy nyugodt, eldugott sarok, ahol az állat nyugalomban érezheti magát, nem zavarja semmi. Ha nagyon zavar bennünket az alom szaga, a boltokban lehet kapni ún. macskaalom szag semlegesítő spray- t.

- Kaparófa
Ha nem szeretnénk, hogy kedvencünk a bútorok kárpitján élezze karmait, akkor feltétlen szerezzünk be egy kaparófát, melyen ezt a műveletet bűntetlenül végrehajthatja. Szoktatása nagyon egyszerű: ha észrevesszük, hogy a bútoron kezd kaparni a macska, egyszerűen fogjuk meg, és vigyük a kaparófához.

- Fekhely
Van egy mondás: "Ha a lakás legkényelmesebb pontját keresed, figyeld a macskát!"
Véleményem és tapasztalataim szerint teljesen fölösleges dolog a macskának kosarat venni, amiben majd pihenhet, mert a legtöbb macsesz úgysem használja ezeket. Ők saját maguk keresik meg a megfelelő, kellőképpen kényelmes helyet, ami általában az ágyon van. (Mintha tudnák, hogy ott kell aludni:) Legjobb, ha beszerzünk néhány puha, meleg anyagból (pl. thermovelúr) készült kb. 50 x 50cm- es cicatakarót, és ezt a macska kedvenc fekhelyein helyezzük el, ezzel védve a kárpitot a szőröktől, szennyeződéstő. Ezek a takrók könnyen tisztántarthatók porszívózással is.

- Játék
Játék gyanánt rengeteg boltban kapható mütyür megteszi, a műegértől kezdve a különféle labdákon át, válogassunk kedvencünk kedvére.

- Macskafű
Az állatfelszerelés üzletekben kapható kifejezetten macskák számára készített fű, mely egy heti locsolás után kikel. Ezzel megelőzhetjük, hogy az állat a szobanövényeket rágcsálja.

- Macskaszállító kosár
Ha kedvencünket szállítani akarjuk, feltétlen szükségünk lehet a macskaszállító kosárra. Állatorvosok, és én is javaslom, hogy csakis műanyag kosarat szerezzünk be erre a célra, mert a fonott kosarakból egy ügyesebb macska bizony könnyedén kiszabadul. Autóban elengedhetetlen a kosár! Veszélyes, ha a macska szabadon van a kocsiban, egy hirtelen hangtól, fékezéstől, stb. könnyen a vezető nyakába ugorhat. Nem is beszélve arról, hogy akár az autóba piszkíthat. A kosárban mindenképpen nyugodtabban tűri az utazást, nem vergölődik ide- oda. Műanyag macskahordozó kosár mérettől függően kb. 4.500Ft- tól 7.000,-Ft- ig terjed. (Tipp: Tekintse meg honlapunk állatfelszerelés rovatát is!)

- Élősködők elleni védelem
A sokak által használt bolhanyakörv is több a semminél, bár én ezt sem igazából javaslom. A bolhanyakörv ugyanis veszélyes is lehet cicánkra, ha pl. "vadászás" közben beakad valahová (pl. bozót, vagy a lakásban is bárhová). Mindemellett a macska sem rajong érte, ha a nyakán van.
Sokkal inkább ajánlanám a folyékony szereket, melyek spray, vagy ampulla formályában kaphatók, külsőleg alkalmazandók. Pl. Frontline cseppek, Stronghold cseppek. Ezek állatpatikákban, állatorvosoknál kaphatók, különféle élősködők ellen hatékonyak, alkalmazásukról kérje ki az állatorvos tanácsát!

*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*o*

Tipp: Böngésszen állatfelszerelés rovatunkban is!Szösszenetek...

SZÖSSZENETEK

"Ha a lakás legkényelmesebb pontját keresed, figyeld a macskát!"

"Ez a világ a macskáké, csak néha úgy tesznek, mintha átengedték volna nekünk."
Újszülött, vagy pár hetes kiscicák gondozása

Anyjuk nélkül maradt kiscicák táplálása, gondozása

Mivel ezen a héten ketten is fordultak hozzám nagyon kicsike cicuskák befogadásának gondjaival, ebben a rovatban azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik pár hetes, kidobott, elhagyott kiscicát fogadnak be, akinek még az anyjára és szoptatásra volna szüksége.
Egyik könyvemből származik az alábbi idézet,hogy mi a teendő a táplálásukkal kapcsolatban:
Nagyon fontos, hogy a cicák 2 hetes korukig még nem tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, így folyamatosan melegen kell tartanunk őket!
" Az első hetekben néhány óránként kell őket etetni. Vehetünk
tápszert, illetve mi magunk is készíthetünk. Tegyünk 2,2 dl friss tejbe
egy tojást, 30 ml (2 evőkanál) mézet, és valami megfelelő vitamin/
ásványianyag- kiegészítőt. Melegítsük fel testhőmérsékletűre (37
fokra). Csuklóra cseppentve ellenőrizzük.
Etetéshez használhatunk szemcseppentőt vagy cumisüveget.
Kaphatók speciális macskaetető cumisüvegek, amelyek nem engedik,
hogy légbuborék kerüljön a cica gyomrába.
A kölykök többsége 50- 100 gramm testsúllyal születik. Testtömegtől
függően, 25 grammonként 8 ml (egy kicsivel kevesebb, mint két
kiskanál) tápszerre van szzükségük naponta. Ezt a mennyiséget 3- 4
óránkénti etetéssel kell megkapniuk.
A kéthetes kortól már elegendő 6- 8 óránként etetni őket. A harmadik-
negyedik hétre előbújnak a fogaik- ettől kezdve adhatunk nekik tejbe
kevert konzervételeket is, kis adagokban. A nyolcadik hétre
fokozatosan kell elválasztani őket."

Remélem, hogy sokaknak tudtam segíteni ezzekkel a tanácsokkal!

2005.07.12.Egy kis állatság :)))
Honlapkészítés